5 hurtige om modermælkserstatning

De fleste mødre kender til modermælkserstatning, men ikke alle kender til hvornår og hvordan man giver sit barn modermælkserstatning. Hvad er modermælkserstatning? Hvornår giver man det? Hvordan tilberedes det? Og hvad skal man være opmærksom på? Du finder svarene på de mest almindelige spørgsmål lige her.

Hvad er modermælkserstatning?

MME er forkortelsen for modermælkserstatning, som er en erstatning for modermælk. Du vil altså kunne give dit barn modermælkserstatning i stedet for at amme indtil det er tid til fast føde. Det kan du, fordi det er sammensat af spraytørret komælk, som er sammensat af fedt, protein, kulhydrater, vitaminer og mineraler, så det svarer til det, man finder i modermælken. På den måde sikrer man, at barnet får den nødvendige næring. 

Hvornår giver man modermælkserstatning?

Der kan være flere årsager til, at mødre giver sit barn modermælkserstatning. Nogle trives ikke med at amme, og andre kan eller må ikke. For andre, der ikke selv producerer nok modermælk, kan det være en fordel at bruge modermælkserstatning som supplement til amningen. Hvis du overvejer at skifte til modermælkserstatning, så er det altid en god idé at tale med en læge eller sundhedsplejerske, så de kan vejlede dig. 

Hvordan tilberedes det?

Modermælkserstatning kommer i flere formater, som alle er langtidsholdbare. Det kan både fås som pulver og som et færdigblandet produkt, som enten er gjort langtidsholdbart ved hjælp af frysetørring eller varmebehandling. Man tilbereder pulveriseret modermælkserstatning ved at tynde det op med kogt, afkølet vand. Det er vigtigt, at man husker at følge brugsanvisningen på pakken for at være sikker på, at barnet får den rette mængde energi og næringsstoffer. Du kan også godt tilberede modermælkserstatning i mikroovnen, men pas på med temperaturen og at barnet ikke får for varm føde. 

Modermælkserstatning og allergi

I visse tilfælde kan du komme ud for, at din barn reagerer overfor modermælkserstatning med en allergisk reaktion. Erstatninger, som er baseret på komælk kan fremkalde allergiske reaktioner hos nogle børn, der har mælkeallergi, ligesom nogle sojabaserede erstatninger kan give allergi. 

Kommer du ud for, at dit barn får en allergisk reaktion, er der heldigvis mange forskellige typer af modermælkserstatning, så du kan tilpasse efter dit barns behov. Hvis dit barn har udviklet mælkeallergi, kan du få tilskud til hydrolyserede modermælkserstatninger, som er en smule dyrere end konventionelle erstatninger.

Tegn på overfølsomhed

Hvis du er i tvivl om dit barn er allergisk overfor modermælkserstatning, kan du se om dit barn skriger eller kaster op umiddelbart efter madning, udvikler koliksmerter, oppustethed eller ondt i maven efter at blive madet. Barnet kan også få forstoppelse eller diarré, blive irritabel, få udslæt i ansigtet eller omkring endetarmen, blive forkølet og få ørebetændelser eller udvikle udslæt. 

Hvis du mangler yderligere gode råd, så tal med din læge eller sundhedsplejerske for at sikre, at dit barn får den rigtige næringsløsning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *